
În climatul extrem al Dobrogei, acolo unde verile nu sunt deloc usoare, s-a nascut o poveste.
Între Dunare si mare, dealurile sunt calcaroase si nisipul adus de vânt obliga via sa îsi duca radacinile mult în pamânt, dar vinul se face ca nicaieri în alta parte. si, de parca n-ar fi suficient, si oamenii au dat vinului ce-i al vinului. Cea mai mare varietate demografica de la noi si-a pus amprenta, incontestabil, asupra gustului.
Români, bulgari, lipoveni, turci, tatari, nemti, rusi si alte câteva popoare si-au dat mâna prin timp si au rafinat
buchetul vinurilor noastre.
Aspru, taninos si neînduplecat sau dulce, cu arome delicate, plin de subtilitate, vinul de la Murfatlar are personalitatea lui distincta si se face remarcat, pe orice
masa s-ar afla.
De la ținuturile stepei dobrogene, ținut arid, ars de razele fierbinți ale soarelui și uscat de vânturi neiertătoare ale iernii până la numele greu de pronunțat la concursurile internaționale de vinuri, a fost un drum lung, de care suntem mândri.
Dar hai să începem prin a ne prezenta.
De la ce vine numele de Murfatlar?
Cel mai probabil, geneza numelui vine de la Murilvet, care înseamnă om generos.
Mai apoi, există Muriivetli, care înseamnă om curajos, cu inima deschisă și calități superioare sau, altfel spus, un om de omenie.
Această denumire s-a metamorfozat în Murfat, apoi în Murfatlar, care înseamnă „urmașii lui Murfat”.
Dar, mai departe de nume, faima podgoriei și a vinului de Murfatlar, este rezultatul climatului de stepă, cu soare puternic, care asigură concentrarea zaharurilor în boabele de struguri, al teraselor dăltuite în calcar de mâna omului și al dotărilor moderne care permit explorarea celor mai bune soiuri de vin și cupaje.
Și mai e ceva, e mâna oamenilor locului care se pricep să facă viticultură așa cum au învățat din tată-n fiu.