Oprisor PASSAROWITZ 1718 Magnum Cutie Lemn 1.5L

Crama Oprisor
326,70 Lei (TVA inclus)
217,80 Lei / Litru
Optiuni Livrare Produse : Curier FedEx România 1-2 zile lucratoare / EasyBox / Curier FedEx Europa 6-10 zile / Ridicare din magazin / Ridicare din depozit
Crama Oprisor
Disponibil in stoc
Vezi alte optiuni

Detalii

Greutate
3 kg
Tip
Sec
Culoare
Rosu
Soi
Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir
Tara de Origine
Romania
Temperatura optima de consum
16-18⁰C
Concentratie Alcoolica
13.5%
Cantitate
1.5L

Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review

Descriere

Oprisor PASSAROWITZ 1718 Magnum Cutie Lemn 1.5L

PASSAROWITZ 1718 este un vin ce sugerează concomitent spiritul german (o anume claritate, asprime, forţă, rigoare), dar şi cel oltenesc (un prim atac gustativ intens, proaspăt, cu evoluţie catifelată şi structură fină, ce maschează duritatea şi astringenţa din final). Un vin echilibrat, puternic, cu o culoare extraordinară, în care aroma de lemn se integrează foarte bine aromei strugurilor din cinci soiuri. Simţim foarte bine cireşe negre supracoapte, coacăze negre, afine, vişine, dar şi ciocolată neagră, de boabele de cacao şi vanilie, tipice lemnului în care s-a maturat. Gustul e corpolent, robust, extractiv, cu o aciditate ce îl face uşor vioi, cu promisiuni excelente pentru viitorul vinului învechit în sticlă, şi o catifelare învăluitoare în final. Această inovaţie în cupajare îmbină, pe lângă soiurile roşii tradiţionale zonei Mehedinţi (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir), un „străin” nobil (Dornfelder) care imprimă vinului fineţe şi o aromă condimentată.

La 21 iulie 1718, urmare a tratatului de la Passarowitz, Oltenia a intrat sub administraţia Imperiului Habsburgic. Nu se inventase conceptul de „ciocnire a civilizaţiilor”, dar rigoarea germanică, proverbialul chiul plin de umor al localnicilor şi moleşeala de tip bien-vivre a otomanilor au reprezentat factori de coliziune aproape palpabili. În 1738, Imperiul se restrângea după tentative nereuşite de recenzare, un oarece succes în cartografiere şi „însemnarea” pământului cu primele clădiri – mănăstiri şi conace – menite să dureze peste vremi.

Astăzi, spiritul locului, cel care i-a făcut pe germani să abandoneze proiectul, mai are sclipiri de rigoare şi precizie. Taman când eşti sigur că întreg satul îşi face siesta şi-ţi dai seama că lucrarea nu mai poate fi terminată, un „zvâc” divin pune lucrurile în mişcare cu viteză nemaivăzută. Iar încheierea – la timp! – a lucrării se face cu gluma şi cântecul care circumscriu cel mai bine spiritul locului. Urmează, evident, siesta…


Vinul i seamănă întru totul poveştii germanizării vremelnice a Olteniei. Cele cinci soiuri din care este construit – Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Pinot Noir şi Dornfelder – sunt greu de înfrăţit, şi ar părea neavizatului aproape contradictorii. Cu răbdare, la ore bune după deschiderea sticlei (unii spun că a doua zi ar fi mai bine!), aromele încep să lucreze, dezvăluind o frumuseţe neaşteptată, greu de intuit la „primul nas”. Note discrete, aproape subliminale, apar şi dispar prin bogăţia de nuanţe, lăsând „cititorul” surprins şi nelămurit, cu senzaţia de „îmi dau seama, dar nu ştiu ce…”, exact ca „sclipirile germanice” ale oamenilor care fac acest vin. Solid, dar suplu şi elastic, texturat şi mătăsos, corpolent şi alunecos, vioi, dar sobru, un şir nesfârşit de contradicţii coerente, Passarowitz 1718 este un vin de băut cu mintea – este vinul „de bibliotecă”, de studiat cu o carte de istorie sau cu un album de artă în faţă…