
1919
În Brusio, (Elveția) la câțiva kilometri de Tirano, (Italia) Pietro Plozza, în vârstă de 29 de ani, a renunțat la slujba de la Căile Ferate Retice și decide să se arunce în comerțul cu produse agricole, realizând imediat potențialul vinului Valtellina.
1946
Pietro Plozza comercializează vinul Sforzato, un produs important pentru valea Valtellina, rezervat cândva aproape exclusiv celor mai bogate familii, cei care își permiteau să lase strugurii să se usuce pierzând mult vin.
1973
Compania este vândută proprietății actuale și ia naștere Plozza SA Brusio, o societate pe acțiuni elvețiană care dă imediat continuitate acelei filozofii a calității și inovației care a caracterizat ultimii cincizeci și patru de ani.
2000
Noua generație a familiei Zanolari produce vinuri din ce în ce mai rafinate, cu un semn distinctiv stilistic modern, destinate să marcheze o nouă eră, inclusiv 24K cu eticheta de aur pur și N°1 - Numero Uno.