
Podgoria Aradului pe vremuri, actualmente Podgoria Minis-Maderat, se afla la 26 km distanta de orasul Arad, la poalele Muntilor Zarandului, in imediata apropiere a raului Mures. Se intinde pe o lungime de 40 km intre localitatile Baratca – Siria -Mocrea – Silindia, intr-un microclimat oferit pe o parte de raul Mures si zona muntoasa, pe cealalta parte.
Conditiile deosebite ale podgoriei, microclimatul oferit de valea Muresului, respectiv de inclinatia pantelor si rocile vulcanice a formatiunilor de relief precum si influenta climei mediteraneene dau nastere unor vinuri rosii inchise la culoare, corpolente, cu o eleganta extrasa din rocile vulcanice din zona. Expunerea pantelor, in mare parte sudica sau sud-vestica, cat si favorabilitatea unor conditii climatice - cum e perioada lunga de vegetatie, durata de stralucire a soarelui - ne ofera conditiile perfecte pentru a produce atat vinurile rosii specifice zonei, cat si vinuri albe sau chiar si vinuri spumante elegante.
Producem struguri pentru vin pe o suprafata de 120 hectare, pe patru plaiuri din zona: Paulis, Covasant, Ghioroc si Cuvin, soiurile rosii ocupand 80% din suprafete. Vinurile noastre au o personalitate specifica, cele rosii sunt intens colorate, placut catifelate, fine si fructuoase, pe care isi pune amprenta terroirul Minisului. Soiurile autohtone Feteasca Neagra si Cadarca respectiv cele internationale Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc le producem prin tehnologii clasice de vinificare urmand conceptul de minima interventie, fara drojdii selectionate, la temperatura controlata, urmate de o perioada de maturare in butoaie mari si o parte in butoaie mici, majoritatea la a doua sau a treia utilizare.
Vinurile albe din soiurile Mustoasa de Maderat, Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca, Riesling de Rhin, Traminer, Pinot Gris, Chardonnay si Sauvignon Blanc, respectiv rosé-ul se obtin prin tehnologii moderne, in tancuri de otel cu temperatura controlata, pentru a pastra prospetimea si fructuozitatea vinurilor. Chardonnay-ul este maturat in butoaie de stejar pe drojdii fine - sur lie - cu battonage lunar, la fel si Furmintul maturam o perioada in butoaie mici.
Vinurile obtinute pe cele 120 hectare de vie, proprietate proprie, se pastreaza in pivnitele noastre cu o capacitate de depozitare de 8000 hl, in budane de stejar si barrique-uri pentru vinuri rosii, iar vinurile albe si rosé se vinifica in tancuri din otel inoxidabil, cu temperatura controlata. Vinurile cu calitati deosebite, cum sunt vinurile Stonewine, se lanseaza dupa o maturare de doi ani, in butoaie, urmata de o maturare in sticla cel putin un an. Vinurile Stonewine sunt vinificate din struguri cultivati la altitudini de 400-500 m, unde stratul de sol fertil nu depaseste 20-30 de cm, cu substrat de sist, gresie fisurata, granit, diorit si roci metamorfe.
Dr. ing. Balla Géza, administratorul si oenologul societatii. Absolvent al facultatii de Horticultura din Cluj-Napoca, doctor in oenologie, si-a inceput activitatea profesionala la SC Vitivinicola Baratca SA ca inginer stagiar, oenolog, sef combinat vinificatie, director general. In 1999 infiinteaza propria societate SC Wine Princess SRL. Lector universitar, seful catedrei de Viticultura si Vinificatie din cadrul departamentului de Horticultura al facultatii Sapientia Targu-Mures. Expert degustator, autor a mai multor carti si publicatii de specialitate. In 2019 a fost numit Vinificatorul Anului in Ungaria.